Projektit

Referenssejä:

Kaisa:

* Business College Helsinki, kehittämispäällikkö: pääkaupunkiseudun ammatillisten oppilaitosten kanssa toteutetun ESR-hankkeen "Väylä työhön" osahankkeen johtaminen 2017-2019, hankkeen jälkeen verkoston toiminnan koordinointi vuonna 2021. Projektin tavoitteena oli oppilaitoskohtaisten pilottien ja yhteisen toimintamallin kautta sujuvoittaa maahanmuuttajien siirtymistä työelämään. BC:n osahankkeessa kehitettiin maahanmuuttajille räätälöityä yrittäjyyskoulutusta.

* Business College Helsinki, koulutuspäällikkö: European Business Baccalaureate Diploma+ -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja 2014-2017, EBBD e.V.:n hallituksen jäsen. Business College laati hakemuksen, jossa mukana partnerit Saksasta, Hollannista, Englannista, Unkarista, Tanskasta ja Itävallasta. EBBD diplomin avulla liiketalouden opiskelijat voivat osoittaa liiketalouden osaamisensa ja kykynsä entistä paremmin Euroopan Unionin alueella. Diplomin kautta pyritään edistämään opiskelijoiden liikkuvuutta ja työllistymistä Euroopan sisällä. EBBD+ äänestettiin parhaan Erasmus+ hankkeen palkinnon saajaksi (VET Excellence Awards 2018).

* Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, projektipäällikkö: kansainvälisen muovi- ja työvälinealalle suunnatun ADAPT/IMPI–hankkeen valmistelu ja toteutus vuosina 2000-2002, kokonaisbudjetti Suomen osalta noin 1,5 M€. Partnerit Saksassa, Espanjassa, Englannissa, Ranskassa, Belgiassa ja Tanskassa. Hankkeessa kehitettiin muovi- ja työvälinealalle internet-portaali, tuotettiin koulutusmateriaalia sekä tehtiin pk-yrityksille nettisivuja.

* Joensuun Tiedepuisto Oy, yrityskonsultti: Eurooppalaisen yritys- ja innovaatiokeskuksen hakuprosessi suoraan EU-komissiolta Brysselistä (DGXIV), uusien BIC-johtajien koulutukseen osallistuminen ja BIC-toimintojen käynnistäminen Joensuussa, ensimmäisenä Suomessa. BIC Congress –hakuprosessin onnistunut toteutus ja kilpailutuksen voittaminen, jonka tuloksena muun muassa BIC-johtajien kansainvälinen kongressi (yli 200 vierasta eri puolilta Eurooppaa) järjestettiin Joensuussa Pohjois-Karjalassa.

* Joensuun Tiedepuisto Oy, projektiasiantuntijana mukana useissa eri EU-hankkeissa. ADAPT/Euro-Action-hankkeessa tutututtiin pk-yrityksiin ja niiden toimintakenttään, järjestettiin koulutusta sekä etsittiin kumppanuuksia yrityksille Suomesta, Tanskasta, Kreikasta ja Italiasta.  Regio-Link-hankkeessa kehitettiin työkaluja ja menetelmiä pk-yritysten kansainvälistymisen tueksi viidellä Euroopan alueella.  BIC Carelia oli vastuussa hankkeen arvioinnista ja jatkuvuudesta.  Regio-Partenariat Europe (RPE) -hankkeessa oli mukana yhteensä 75 BIC-keskusta 20 Euroopan maasta.  Muutamia pienempiä hankkeita, kuten European Centre for Innovation and Spin-offs (ECIS) sekä SME-NET.

* Sofine Plastics Oy, yrittäjä/toimitusjohtaja, projektipäällikkö: 

Muovialan monimuotoisen koulutusmateriaalin tuottaminen alan oppilaitoksille Suomesta, Tanskasta, Irlannista, Belgiasta, Iso-Britanniasta ja Saksasta. Rahoitus Training Materials for Plastics Processing -hankkeeseen tuli EU:n COMETT-ohjelmasta. COMETT-ohjelmassa valmisteltiin ja toteutettiin myös seuraavat kansainväliset lyhytkoulutukset: Industrial Recycling of Plastics and Recycling as a Business, Advanced Methods for Small Series Production, especially Resin Transfer Moulding (RTM) sekä Advanced Methods for Product Design and Prototyping.  

Lisäksi asiantuntijana Tiedepuiston Eurostart-hankkeessa, joka oli tukipalvelu pohjoiskarjalaisille organisaatioille ja pk-yrityksille. Hankkeessa valmisteltiin projektiehdotuksia EU:n tutkimus-, koulutus- ja kehitysohjelmiin 2,5 vuoden ajan.

Helena:

* Helsinki Business College Oy, projektipäällikkö ja kehittämisasiantuntija, useita isoja, kansainvälisiä hankkeita, jossa toiminut projektipäällikkönä ja asiantuntijana, Aihealueet: monimuotoisuuden johtaminen yrityksissä, yhteiskunnallinen yrittäjyys ja sen edistäminen, ekosysteemit, yrityskoulutus, MOOC-onlinekoulutukset ja IT 2019-2024

* AMKE Oy, kehittämispäällikkö, Suomen ammatillisten oppilaitosten verkostot ja johtamisen projektit (EULIVET; DYNAMO) sekä koulutuksen kehittämisen projektit: (AIPAL, oppisopimuksen kehittäminen, työhyvinvoinnin edistäminen, ja koulutuksen vaikuttavuuden edistäminen), Verkostojen johtaminen: VIMMA- viestintäverkosto, HRD-verkostot, rehtorit ja kehittäjät.

* Elinikäisen oppimisen (aiemmin Aikuisopiskelijan viikko) vuosittaiset kampanjat vuosina 2006-2014, rahoittajina OKM ja TEM sekä yksittäiset yritykset, Pääyhteistyökumppanina: Helsingin Sanomat, jonka väliin toimitettiin 12-sivuinen tabloid-koulutusliite. Lisäksi iso, messutyyppinen päätapahtuma: 3000 kävijää ja 30 näytteilleasettajaa vuosittain. Lisäksi kampanjassa tuettiin useita satoja tapahtuman järjestäjiä ympäri maata.

* Helsingin yliopisto, humanistinen tiedekunta, Työllistymis- ja tietoteollisuushanke (TT-hanke) projektipäällikkö, projekti toteutettiin opetusministeriön erillisrahoituksella Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa vuosina 2000–2005. TT-hankkeen avulla haluttiin osoittaa, että opiskeluaikoja voidaan lyhentää parantamalla opiskelijoiden tietoa työmarkkinoista ja antamalla heille työelämässä tarvittavia valmiuksia jo opiskeluaikana. Aktiivisella viestinnällä ja yritysyhteistyöllä lisättiin työmarkkinoiden tietoa ja käsityksiä humanisteista ja ylipäänsä herätettiin kiinnostus humanisteihin. 

* TT-hankkeessa toteutettiin kymmeniä samanaikaisia projekteja: Digitaalinen viestintä -opintokokonaisuus, Kulttuurien välinen vuorovaikutus -maisteriohjelma, Liiketaloustieteen ja kansainvälisen yritysviestinnän opintokokonaisuus Helsingin kauppakorkeakoulussa, Työelämä opetuksessa, Ainejärjestöyhteistyö, IT oppimistila Humina, suunnittelu, toteutus ja käyttöönotto, kaksi uutta IT-opetusluokkaa, HumIT -kurssit, IT taitoja humanisteille, Työelämäohjaus- ja neuvonta, Työharjoittelun edistäminen, Aktiivinen verkkoviestintä, tiedekunnan sivujen uudistaminen, Humanistilehti, historialliset humanistit, laitosten sivut, yhteistyöyritysten sivustoja useita kymmeniä.

* Joensuun yliopisto, täydennyskoulutuskeskus, kansainvälinen, Euro Tourist Project, Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ADAPT-aloitehanke. Yhdeksän Euroopan maata teki yhteistyötä Euro Tourist -konsortiossa: Alankomaat, Belgia, Kreikka, Italia, Tanska, Ruotsi, Wales, Saksa ja Suomi. Hankkeen päätavoitteena oli matkailualan työntekijöiden pätevyyden parantaminen työttömyyden ehkäisemiseksi sekä työpaikkojen luomiseksi ja turvaamiseksi. Hankkeessa pyrittiin luomaan ja vahvistamaan valtioiden välisiä, kansallisia ja paikallisia verkostoja ja tekemään yhteistyötä tekemällä koulutustarpeiden analyysejä, kehittämällä multimedia- ja nykyaikaisia tietotekniikkaa hyödyntäviä koulutusmateriaaleja ja -moduuleja, vaihtamalla kokemuksia, asiantuntijoita ja materiaalia, laatimalla etäopetuskoulutusta, seminaareja ja koulutusmateriaaleja.